Arild Rosenkrantz – Fra hertuginden til hierofanten 20. juni – 30. september 2021

Et klassisk portræt af hertuginden af Grafton og en farvespektakulær fremstilling af den græske ypperstepræst hierofanten. En skildring af den engelske adel og en spejling af et spirituelt univers. De to værker afspejler Arild Rosenkrantz’ liv og samlede værk.

Som baron var han en del af aristokratiet og fik mange bestillinger gennem sit betydelige netværk, og som mystiker dyrkede han det spirituelle og malede dedikeret en usynlig og oversanselig verden frem.

Arild Rosenkrantz var nysgerrig og videbegærlig gennem hele sit liv; forskellige materialer blev afprøvet og forskellige mestre blev studeret. Han hentede inspiration fra sine mange år i udlandet; fra de franske salonmalere til den engelske Arts and Crafts-scene. Og ikke mindst fra Goethes farvelære, som han blev introduceret til gennem den østrigske filosof Rudolf Steiner.

Udstillingen Arild RosenkrantzFra hertuginden til hierofanten viser hele paletten: Arild Rosenkrantz som portrætmaler, kunsthåndværker, skulptør, illustrator og skaber af hæsblæsende farveeksplosioner.

Selvom Arild Rosenkrantz fik opmærksomhed i både Paris og London, brød han aldrig igennem på den danske kunstscene. 

Men midt i nutidens interesse for alternative livssyn og erkendelsesformer har Arild Rosenkrantz endelig fået sit gennembrud.

For han taler ind i vores tid. Vi køber vin fra biodynamiske landbrug, vi dyrker mindfulness og interesserer os for astrologi og stjernetegn. 

Vi drømmer os ind i fantasyfilm og spejler os i fantasyuniversernes drager, engle og dæmoner.

Med sine sene værker adresserede Arild Rosenkrantz disse tematikker, hvilket viser hans holistiske forståelse af forholdet mellem menneske, natur og univers og en åbenhed for det mystiske. Set i dette lys var Arild Rosenkrantz forud for sin tid.

De seneste år er en betydelig del af samlingen blevet konserveret med generøs fondsstøtte, og for første gang er alle de nykonserverede værker samlet på Rosenholm Slot, hvor han levede og arbejdede i over 20 år.